Merkely Béla szerint az omikron elindította az ötödik hullámot

Megosztás

A számokból is tisztán látszik, hogy ismét emelkedésnek indult a fertőzöttek száma, köszönhetően az omikron variánsnak.

Elkezdődött a koronavírus-járvány ötödik hulláma – jelentette ki Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora péntek reggel a Kossuth Rádió műsorában, amelyet a HVG.hu szemlézett.

A járvány első két hullámát Magyarországon az eredeti vuhani vírus okozta, a harmadikat a brit, a negyediket pedig a delta variáns. Az újabb hullámért az omikron a felelős. Merkely elmondása szerint az először november végén, Dél-Afrikában kimutatott vírusváltozat rendkívül fertőző, a „kihasználja a legkisebb rést is”.

Félnivalójuk a beoltatlanoknak van, mert náluk nincs meg az alapimmunitás, amely a szervezet egészét érintő vírushatástól megvédi őket. A beoltottaknál a rektor elmondása szerint a legjellemzőbb tünet az orrfolyás, fej- és torokfájás, egy-két napig tartó láz.

A szakember szerint akár tízszeres is lehet majd a megugrás a betegek számában és ez a súlyos esetek abszolút számában is meg fog mutatkozni. A koronavirus.gov.hu-n közzétett napi adatok alapján egyébként valóban ismét felívelő tendenciát mutatnak a fertőzöttségi mutatók.

via hvg.hu

Kapcsolódó cikkek